سوزن اسپاینال

از سوزن اسپاینال نخاعی برای سوراخ کردن کمر برای بی حسی نخاعی استفاده می شود. از این وسیله برای نمونه گیری تشخیصی از مایع مغزی نخاعی و برای معرفی ماده حاجب برای میلوگرافی استفاده می شود. نوک سوزنی مخروطی شکل و بدون لبه های تیز آن باعث سوراخ شدن راحت حفره کمر می شود و از طریق آن ماده بیهوشی یا بی حسی به فضای نخاعی منتقل می شود.

بیهوشی اسپاینال

بیهوشی اسپاینال‌ به‌ عنوان‌ یک‌ روش‌ بی‌ حسی‌ رژیونال ‌جهت‌ انجام‌ اعمال‌ جراحی‌ متنوع‌، به ‌ویژه‌ جراحی‌ در قسمت‌ تحتانی‌ شکم‌ و اندام‌ تحتانی‌ مطرح‌ است. کمپانی PAJUNK با عرضه سرسوزن اسپاینال تاثیر بسیار زیادی بر بیهوشی اسپاینال گذاشت. مواد، قطر و طراحی نوک سوزن اسپاینال توسط پایونک تغییرات زیادی داشته است. پروفسور Sprotte با همکاری شرکت پایونک در سال ۱۹۷۹ این نوع سوزن را طراحی و تولید نمود و کمک شایانی به رونق بیهوشی اسپاینال کرد.

سوزن اسپاینال

سوزن اسپاینال اولین سوزن Atraumatic در جهان است. بسته بودن انتها و انحنا دار بودن سرسوزن سبب می شود دیواره غشای اطراف مایع نخاعی را بدون زخمی کردن کنار بزند. بعد از خروج سوزن از دیواره، لایه ها دوباره به جای خود باز می گردند و زخمی باقی نمی ماند و از ترشح مایع مغزی نخاعی به بیرون نیز جلوگیری می شود. مطالعات نشان داده سوزن اسپاینال مانع ایجاد عوارض بعد از بیهوشی اسپاینال مانند سردرد ها، گرفتگی گردن و حالت تهوع می گردد.

بی‌ حسی نخاعی نوعی از بیهوشی منطقه‌ ای است که به صورت تزریق ماده بی‌ حسی موضعی به فضای زیر دورا می‌ باشد، با استفاده از سوزنی که طول آن معمولاً ۹ سانتی‌ متر (۳٫۵ اینچ) است. برای افراد خیلی چاق انواع دیگری از سوزن با طول ۱۲٫۷ در دسترس است. نوک سوزن اسپاینال به صورت یک نقطه کوچک و یا مورب می‌باشد البته به تازگی سوزن اسپاینال که نوک آن به شکل نوک مداد است نیز در دسترس می‌باشد. نیدل های اسپاینال در دو مدل pencil point و quink point با متریال ژاپنی در برند Fert medical موجودند.

ویژگی های سوزن اسپاینال

دارای انحنای مناسب در شاخص نشانه گذاری

دارای پایه شفاف جهت اطلاع از ریفلاکس مایع نخاعی

به دلیل برش خوردن سوزن ها با روش QUINCKE آسیب وارده به بافت ها کاهش یافته است

میزان سردردهای ایجاد شده پس از نمونه گیری نیز کاهش می یابد

سایزبندی بر اساس رنگ های مختلف

یکبار مصرف

دارای برش سه جهته جهت ورود آسان و بی خطر

عدم جاگذاری زخم

سایزبندی سوزن اسپاینال بر اساس رنگ بندی

صورتی 18

سفید 19

زرد 20

سبز 21

مشکی 22

آبی 23

بنفش 24

نارنجی 25

قهوه ایی 26

طوسی 27

تفاوت اسپاینال و اپیدورال

بی‌ حسی اپیدورال روشی است که در آن داروی بی‌ حسی از طریق کاتتر در فضای اپیدورال تزریق می‌شود. این تکنیک بسیار شبیه بی‌ حسی اسپاینال است. تفاوت‌های آن به شرح زیر است:

1. دوز دارو در اپیدورال از اسپاینال بزرگ تر است. در حدود ۱۰–۲۰ میلی لیتر در مقایسه با ۱٫۵–۳٫۵ میلی لیتر در بی‌حسی اسپاینال

2. در اپیدورال با استفاده از کاتتر در محل اپیدورال می‌توان در صورت نیاز دارو بی‌حسی را مجدد تزریق کرد. در صورتی که در بی‌حسی اسپاینال تزریق فقط یکبار صورت می‌گیرد.

3. شروع بی دردی در اپیدورال در حدود ۲۵–۳۰ دقیقه اما در اسپاینال در حدود ۵ دقیقه می‌باشد.

4. محل تزریق اپیدورال می‌تواند در ناحیه مهره‌های گردن، مهره‌های سینه‌ای و مهره‌های کمری انجام شود در صورتی که در اسپاینال محل تزریق باید پایین‌ تر از مهره L2 جهت جلوگیری از آسیب به نخاع باشد.

کاربردهای سوزن اسپاینال

به طور کلی از سوزن اسپاینال برای تزریق مسکن یا داروی بیهوشی به طور مستقیم داخل نایحه کمر استفاده می شود. سوزن های نخاعی از طریق غشاهای اطراف نخاع به مایع نخاعی مغزی وارد می شوند. سوزن و استیلت به سمت دورا در فضای بین مهره ای می روند و برای تثبیت سوزن بین مهره ها از سوزن معرفی استفاده می شود. سوزن اسپاینال با رنگ کدگذاری شده اند و از سایز ۱۸ تا ۲۷ موجود هستند.

به طور کلی سوزن های اسپاینال برای انجام جراحی های زیر مورد استفاده می باشند:

جراحی ارتوپدی (استخوان لگن، استخوان ران و مچ پا)

تعویض مفصل ران

تعویض زانو

جراحی شکستگی مفصل ران

جراحی عروق اندام تحتانی

ترمیم آنوریسم عروقی

فتق (نافی، اینگوینال)

عمل جراحی همورویید

جراحی نفرکتومی (برداشت کلیه) و سیستکتومی (برداشت مثانه) در ترکیب با بیهوشی عمومی

جراحی برداشتن رحم به روش لاپاراسکوپی به همراه بیهوشی عمومی

سزارین

جراحی روده (استفاده از مخدر در فضای اسپاینال، به عنوان مثال Diamorphine به میزان ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ میکروگرم همراه با بیهوشی عمومی برای ایجاد بی دردی)

روش انجام بی‌ حسی اسپاینال با استفاده از سوزن اسپاینال

برای بی حسی با سوزن اسپاینال باید ابتدا محل دقیق تزریق در ستون فقرات توسط متخصص بیهوشی مشخص شود. سپس سوزن وارد بدن می شود تا ماده بیهوشی تزریق گردد.

سوزن از سخت شامه یا دورا که لاه محافظ نخاع است، عبور می کند و پس از برگشت مایع نخاعی تزریق انجام می گیرد. تزریق سه تا پنج دقیقه طول می کشد و سپس سوزن خارج می شود.

در ابتدای تزریق کمی سوزش احساس می شود اما به طور کلی بی‌ حسی اسپاینال درد ندارد. بعد از تزریق ماده بیهوشی قدرت حرکت دادن دست و پاها از بین می رود اما بعد از از بین رفتن اثر دارو دوباره توانایی حرکت را خواهید داشت.

میزان بی حسی بسته به میزان تزریق دارو متفاوت خواهد بود. به طور مثال در فرآیند زایمان طبیعی و با وجود بی حسی اسپاینال، انقباضات عضلانی حس می شود. در حالی که در عمل سزارین ناحیه شکم به طور کامل بی حس می شود و امکان حرکت دادن پاها وجود ندارد.