گاز طبی

گاز استریل چیست؟

گاز استریل (Gauze) به پارچهٔ نازک با بافت باز گاز می گویند که عموما مصرف پزشکی دارد. معمولاً از گازهای استریل پس از انجام عمل استریل کردن یا همان سترون کردن برای پانسمان زخم های گوناگون (زخم های باز) استفاده می کنند. پارچه‌های گاز استریل به شکل تور هستند و در اتاق عمل و دیگر بخش های پانسمان و ضدعفونی کاربردهای گوناگونی دارند، گاز استریل در ابعاد ۱۰ در ۱۰ سانتی متر تا شده و به صورت 8 یا 16 لایه تولید و عرضه می شود. به طور کلی گاز استریل برای دو کاربرد: پوشش روی زخم ها و یا به عنوان جاذب در جذب خون و ترشحات ناحیه عمل مورد استفاده قرار می گیرد.

نکته: بنا به استریل بودن این گازها و همچنین استفاده روی زخم های باز، حتما باید از گازهای استریل دارای تاییدیه و استاندارد استفاده شود. گاز غیراستریل را با دستگاه های موجود می توان استریل کرد، اما برای راحتی در امر استفاده بهتر است برای پانسمان زخم های باز از گاز استریل استفاده شود.

انواع گازهای استریل

گازهای استریل دارای ابعاد و همچنین لایه های مختلفی می باشند و از این لحاظ در دسته های زیر قرار می گیرند:

1. گاز استریل 5*5: بیشتر در موارد جراحی چشم و داخل دهان و همچنین اندام های کوچک و دندان پزشکی استفاده می شود. گاز استریل 5*5 به صورت 8 لایه و 16 لایه تولید می گردد.

2. گاز استریل 10*10: 8 لایه است و بنا به سبک بودن و به دلیل این که نیازی به قدرت جذب زیادی نمی باشد، در منازل و مراکز درمانی کوچک مورد استفاده قرار می گیرد.

3. گاز استریل 10*10: 16 لایه است و به دلیل تعداد لایه بیشتر و سنگین تر بودن، در بیمارستان و اتاق عمل استفاده می شود و دارای قدرت جذب بالاتری است.

این محصول پزشکی در دو نوع ساده و خط دار وجود دارد. یکی از انواع گازهای استریل، گازهای استریل آغشته به وازلین (گاز استریل وازلینه) هستند، با این هدف که به زخم های باز نچسبند، نوع دیگری از گازهای استریل وجود دارد که در بین الیاف آن از نخی حاجب استفاده شده و در اتاق های عمل استفاده می شود، علت استفاده از این نخ در گاز استریل این است که در صورتی که در زمان عمل اگر گاز استریل در بدن بیمار جای بماند، در رادیوگرافی به راحتی تشخیص داده شود.

از جهت دیگری نیز می توان انواع گاز استریل را دسته بندی نمود. در ادامه به این گروه ها اشاره می شود:

1. گاز وازلينه (كلاس خطر C): گاز طبي آغشته به وازلين است كه در مصارف پزشكي مورد استفاده قرار مي گيرد. جهت پانسمان مستقيم زخم هاي مزمن، خشك و زخم هاي سوختگي و زخم هاي بستر به صورت عمومي کاربرد دارد.

2. گاز طبي دندان پزشكي (كلاس خطر B): گاز هيدروفيلي با قابليت جذب آب، براي جذب خون و محلول ها از محل جراحت مورد استفاده قرار گيرد.

3. گاز طبي استريل (كلاس خطر B): گاز استريل با قابليت جذب آب بالا، جهت جذب خون و پساب هاي خوني روي زخم هاي سطحي کاربرد دارد.

4. گاز طبي غيراستريل ساده (كلاس خطر B): براي جذب خون و پساب هاي خوني، آغشته كردن سطح زخم به مواد ضدعفوني كننده همراه با گاز استريل، قرار دادن گاز غيراستريل روي گاز استريل قرار داده شده روي زخم به منظور پانسمان مورد استفاده قرار می گیرد.

5. گاز طبي غيراستريل نخ دار (كلاس خطر B): براي جذب خون و پساب هاي خوني، آغشته كردن سطح زخم به مواد ضدعفوني كننده با گاز استريل، قرار دادن گاز استريل بر روي زخم به منظور پانسمان، استفاده از گاز نخ دار در زمان انجام عمل جراحي به کار می رود.

6. لانگ گاز (كلاس خطر B): براي كنترل خونريزي، جذب خون و ترشحات خوني در جراحي هاي باز داخلي مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی های گاز استریل

از نوع تار و پودی بوده و جنس آن از پنبه خالص است

دارای نمره نخ 20/1 و 30/1 می باشد

با اشعه گاما استریل شده است

کاملا بی بو و فاقد هر ماده شیمیایی می باشد

بدون هر گونه پرز و نخ اضافه است

مصرف بسیار آسان است

میزان جذب بسیار بالایی دارد

این محصول کمی رطوبت دارد که باعث می شود بین محیط اطراف و زخم، اکسیژن و هوا در جریان باشد. این ویژگی باعث ترمیم سریع تر زخم می شود.

رعايت قوانین براي تمام توليد كنندگان و واردكنندگان انواع گازهاي پزشكي الزامي مي باشد:

1. كليه گازها بايد به صورت استريل مورد مصرف قرار گيرند.

2. تاريخ انقضاء گازهاي طبي غيراستريل ساده و نخ دار، گاز دندان پزشكي و لانگ گاز حداكثر پنج سال و تاريخ انقضاء گاز استريل حداكثر سه سال اعلام می گردد. (ارائه مدارك و مستندات لازم درخصوص صحه گذاري طول عمر محصول الزامی است)

چگونه از گاز استریل برای پوشاندن زخم استفاده کنیم؟

برای باند پیچی کردن زخم با گاز استریل، شما به یک پد گاز پانسمان نیاز خواهید داشت که بزرگ تر از مساحت زخم باشد. زمانی که بسته گاز استریل را باز کنید، دستکش بپوشید. از یک پدال گاز پانسمان دارویی استفاده کنید، درصورت نبود پد دارویی، پماد آنتی بیوتیکی را روی پد قرار دهید. اطمینان حاصل کنید که پد به اندازه کافی ضخیم هست تا بتواند ترشحات زخم را جذب کند. نکات مهمی که باید در هنگام استفاده از گاز استریل به آن توجه داشته باشید به شرح زیر است:

1. زخم را کاملاً تمیز کنید و سپس یک پد گاز استریل را روی آن قرار دهید. سپس گاز را در اطراف زخم بپیچید. کار بانداژ کردن را از زیر زخم شروع کنید و آن را به سمت بالا بکشید. زخم را بیش از حد محکم نکنید زیرا ممکن است گاز به زخم بچسبد. گاز استریل را با نوار بهداشتی بپوشانید، مگر این که خود گاز پانسمان چسبنده باشد.اگر شما نیاز دارید که یک زخم بزرگ را با گاز پانسمان بپوشانید، یک قطعه از گاز را بردارید و آن را صاف کنید.

2. زخم را با یک پد گاز پانسمان بپوشانید و سپس یک انگشت شست دست خود را روی یک لبه بانداژ قرار دهید و بانداژ را دو بار اطراف زخم بپیچید. بانداژ را با یک قطعه نوار یا گیره محکم کنید. گاز پانسمان را مکرراً عوض کنید. شما بایستی اغلب هنگام بیدار شدن، بانداژ را عوض کنید. اول باید لایه ­ی بیرونیِ بانداژ را باز کنید و سپس گاز پانسمان را بردارید. مراقب باشید، زیرا ممکن است پد به زخم چسبیده باشد. اگر گاز را سریع بکشید ممکن است باعث آسیب بیشتر به زخم شود. زخم را تمیز کنید و آن را دوباره با روش گفته شده باندپیچی کنید. همچنین بررسی کنید که زخم عفونت نکرده باشد.

3. گاز استریل و سایر مواد مورد نیاز را در جعبه کمک‌های اولیه خود داشته باشید.

4. اطمینان حاصل کنید که جعبه یا قفسه کمک‌های اولیه دارای اقلام ضروری، جهت درمان ضایعات جزئی باشد، پس در اسرع وقت، گاز پانسمان و سایر اقلام مورد نیاز را در جعبه کمک‌های اولیه خودتان قرار دهید.

خرید گاز استریل از آسان مد

با جستجوی کوتاهی می توانید به سایت های فروش تجهیزات پزشکی سری بزنید و از لیست شرکت های تولید کننده گاز استریل و غیراستریل مطلع شوید. همچنین با مشاهده این سایت ها می توانید با برندهای مختلف آشنا شوید و با مقایسه قیمت ها خریدی به صرفه داشته باشید. سایت ما نیز یکی از سایت های فروش آنلاین تجهیزات گروه مصرف پزشکی می باشد، که با مراجعه به بخش گازهای طبی در سایت آسان مد می توانید خریدی مطمئن داشته باشید.